Ден 1

Ангажираност

„Нищо не си струва да бъде правено, ако не е направено с цяло сърце…  съществува универсален закон, според който всичко, което е направено с тотална отдаденост, носи в себе си семето на добрия късмет. И, обратното, всичко направено с половин сърце, носи семето на лошия късмет…“ Ричард Ръд

ДНК на бога и срамният хляб
Време за четене: 2 минути

Според Кабала ние, хората, сме „направени от желание„. Това желание е душата на човека, която копнее да реализира своето богоподобие и, подобно на своя Създател, да стане творец на живота си. В своята изключително интересна книга „Силата на Кабала“ Йехуда Бърг го описва като „желанието да бъдеш причината за собственото си щастие; да бъдеш създателят на собственото си осъществяване; да споделяш осъществяването си и да управляваш делата си“.

 

 

За да се научим как да станем сами за себе си причината за собственото щастие е необходимо условие и то е да не получаваме наготово това, което искаме. В традицията на Кабала създаването на това условие се нарича „срамен хляб“ – неговата същност е именно несъзнаваната съпротива на душата към получаването „наготово“. Благодарение на понятието за срамния хляб можем да разберем защо изникват неочаквани препятствия по пътя към желаното – дори и със съзнаваната си нагласа да искаме да ни е лесно, душата ни има съпротива към получаването наготово, защото знае, че само чрез преодоляването на трудностите тя може да се развива.

 

 

Когато започнем да разбираме смисъла на пречките пред осъществяване на нашите желания и да ги използваме в тяхното истинско предназначение, ние се свързваме със света на Първопричините за това, което ни се случва на Земята. Кабала нарича този свят „светът на Светлината“ или „светът на 99%„. Този свят е различен света на живота в материята, който познаваме с петте си сетива и който в тази традиция се нарича „светът на единия процент„.

 

 

А „светлина“ психологически означава съзнание“ или, както казва Юнг, копнежът по светлината е копнеж по съзнание. Едва когато останем осъзнати за  Първопричината на живота ни на Земята ние се сдобиваме със силата да влияем върху нещата, които застават по пътя за осъществяване на нашите желания.

 

На езика на тази Програма това осъзнаване се отнася до развитието на качествата на духовната интелигентност.