Юнг: Емоцията е алхимичен огън

“От една страна, емоцията е алхимичен огън, чиято топлина води до раждане на всичко и чиято горещина изгаря излишествата до пепел. Но, от друга, емоцията е моментът, когато стоманата се среща с кремъка и се появява искра, защото емоцията е основният извор на съзнание. Няма преминаване от мрак към светлина и от инерция към движение, без емоция.” К.Г.Юнг
Пораждането на съзнание е същността на психичното развитие на човека. А страданието от горещината на нашите прекалено силни страсти е същността на духовната ни трансформация. Става ясно колко изключително значима е ролята на емоциите в живота ни – те са директният път за пораждането на съзнание и горивото за нашето душевно развитие. Единственото, от което се нуждаем, е да знаем как да ги използваме в тяхното истинско предназначение.
Именно на знанието как да превръщаме емоциите в средство за пораждане на съзнание и духовна трансформация е посветена Програмата 29 дни. Тя започва само веднъж в месеца – на Новолуние. Следващото начало е на 23-ти януари, под знака на Водолей. Ако решите да работите с нея, подгответе се за много интензивен месец на четене, самонаблюдение и рефлексия върху своите преживявания. А след като приключи този лунен месец, ще можете да я започнете отново, от самото начало, докато умението за превръщането на емоциите в съзнание стане ваша втора природа.
към следващата статия