Опусът се състои от три части: самопознание, търпение и действие

“Опусът се състои от три части: самопознание, търпение и действие. Психологията е необходима само в първата част, но във втората и третата части доминираща роля играе моралната сила.“ К.Г.Юнг
Думата „опус“ на латински означава „работа, дело, творба”, а Magnum opus или Opus magnum (на латински: „велико дело“) е израз, отнасящ се до най-добрата или най-известната творба на даден автор, художник или композитор. В средновековната европейска алхимия Magnum opus се отнася до успешното превръщане на материята в злато или, с други думи, до създаването на философския камък.
В астрологията планетата, която свързваме с алхимията, е Сатурн – той е както „Дяволът“ (защото управлява света на материята/дуалността), така и върховният Алхимик, защото благодарение на него ние ставаме осъзнати автори на живота си. В този смисъл Magnum opus се отнася до процесите на себесътворяване чрез инструментите на себепознание, които животът в материално тяло ни дава.
Сатурн се свързва с ограниченията, страховете и усилния труд. Ако човек обаче има алхимично мислене, той може да превърне ограниченията в здрави его-граници, страховете – в средство за осъзнаване на/и освобождаване от различните форми на емоционална зависимост, а усилния труд – в авторските процеси по себесътворяване. С други думи – до раждането на индивидуалността и разбирането какво всъщност представлява свободата (вертикалното измерение на Духа).
В книгата си „Сатурн. Нов поглед върху един стар дявол“ Лиз Грийн пише:
„Сатурн символизира един вътрешен процес, но също и натрупан опит като вид и качество. Той не означава изключително и само страдания, ограничения и дисциплина; Сатурн е израз на естествени процеси, протичащи в психиката на всеки човек, които ни позволяват да се възползваме от изживяването на страданията, ограниченията и дисциплината в името на по-висока цел и цялостност на личността. Тази планета ни помага в пътя на себепознанието. Състоянието на цялостност е идентично с архетипа на Самосъзнанието. Това не е съвършенство, съставено от „най-добрите аспекти“ на човешката природа, а точно пълнотата, в която всяка черта намира своето място – хармонична връзка в цялото.“
Сатурн е управителят на знака Козирог, под който ще се случи следващото Новолуние на 23-ти декември. С това искам да напомня на хората, които имат желание да работят с Програмата 29 дни, че тя винаги започва на Новолуние.
Истинската същност на тази Програма е да обучава в изкуството на себепознанието – будното наблюдаване на различните елементи на психичната реакция (емоции, мисли, телесни усещания, интуитивни възприятия) и тяхната „ментална обработка“ – рефлексия върху преживяването. И тъй като едно истинско себепознание неизбежно води до осъзнаване на вътрешните противоречия, то ни предизвиква да намерим подходящият начин да ги обединим вътре в себе си. В резултат на продължителни усилия за себепознание и осъзнато изстрадване на вътрешните конфликти, започва да кристализира третата точка, която надраства конфликта – Азът, центърът на съзнанието. В езотеричното християнство това се нарича „новораждане“ – това е раждането на Христос в сърцата ни.
По един външен, екстравертен начин, ние празнуваме същото това събитие на Бъдни Вечер/Коледа.
Пожелавам ви хубави празници и сбъдване на вашите желания!
към следващата статия