Невротичното чувство за вина

Ако се чудите с какво желание да работите през месеца на Рибите, ето едно предложение – пожелайте си да се излекувате от невротичното чувство за вина. В моя опит като терапевт основните блокажи пред търсената позитивна промяна основно са два – първият е манталитетът на жертвата, вторият е невротичното чувство за вина.
Първият ти пречи да поемеш отговорност за живота си, защото причината за случващото е вън от теб. Вторият ти пречи да интегрираш тъмната част, сянката си, и да станеш цялостен (което е основен критерий за психично здраве). А коренът на манталитета на жертвата и невротичното чувство за вина е един и същ – нарича се обвинение.
Безотносително дали обвиняваме другите хора или обвиняваме себе си, обвинението не носи промяна. Единственият начин да случим промяната е като първо да приемем нещата такива, каквото са. Точно това обаче е най-трудното нещо за правене за много хора.
От астрологична гледна точка и двете теми са свързани с негативната проява на Нептун, управителят на знака Риби, под който се случва Новолунието днес. Затова ако усещате, че сте зациклили и тъпчете на едно и също място, ето едно предложение – пожелайте си да станете осъзнати за невротичната част у вас, която се съпротивлява на факта, че човешката природа има и тъмна страна. Пожелайте си искрено да изстрадате собствените и чуждите несъвършенства. Ако успеете да го направите, ще видите как от това страдание започва да се образува най-висшата форма на любов – състраданието, прошката към грешника.
За целта имате нужда и да бъдете и в контакт с истината, защото Нептун „управлява“ и илюзиите. Когато престанете да бягате от болката, породена от срещата с истината, архетипът на безусловната любов ще се прояви в своята позитивна форма. Просто е 🙂 .
към следващата статия