Марс – импулсът за самоопределяне

След копнежът на Нептун към единение и желанието за саможертва, които бяха тема на изминалия месец, идва ред на една от неговите противоположности – Марс. Той е управителят на знака Овен и е бебето в зодиака – символ на егоизма в чистия му вид. Той е импулсът за изразяване на своята индивидуалност и борбата за себеутвърждаване.
Ето какво пише за него Лиз Грийн в книгата за „Вътрешните планети“:
„Тази жилава малка планета ни дава първоначалното самоопределение в живота, тя е най-примитивният инструмент за отделяне от майчината утроба и колектива, защото в мига, когато защитим онова, което сме или ценим, ние се определяме като безвъзвратно отделени от останалите. Щом Марс излезе на сцената и направи това заявление, вече не можем да си вземем думите назад, както няма връщане обратно в утробата, след като сме започнали да дишаме самостоятелно и пъпната връв е прерязана. Така че действията на Марс са категорични и необратими, което е една от причините на много хора да създава проблем.“ с. 231
Новолунието в Овен настъпва утре след 19.24 и, ако работите със задачите от Програмата, може да ги започнете отново отначало. Този път попътен вятър може да се очаква за постигането на цели, свързани със себеутвърждаването и отстояване на своята индивидуалност. Овен е воинът в зодиака и неговата енергия ни подкрепя в нашите битки.
Както обикновено предизвикателството тук е да бъдем осъзнати за дуалността на психичния ни живот и да разграничаваме позитивните от негативните форми на егото (емпиричната ни личност). Когато сме наясно каква е истинската ни битка и кой е истинският ни Противник, силата да се борим идва по един естествен начин.
Ето една история, която илюстрира как изглежда това:
към следващата статия