Сатурн – Пазителят на Портата

По повод на наближаващото Новолуние в знака на Козирог (на 23 ти декември, след 12.18 часа) ето един цитат от любимата ми книга на Лиз Грийн „Сатурн. Нов поглед към един стар дявол“ . Гледайте на него като насока за това какво можете да очаквате през следващия лунен цикъл и кои са темите, с които да свържете желанието си на тази дата.
„Традиционната астрология приема Сатурн за злосторна планета. Дори списъкът от неговите достойнства изглежда доста потискащ – самоконтрол, тактичност, пестеливост, бдителност, а недостатъците са особено неприятни, защото се изразяват чрез чувството, което наричаме СТРАХ. Сатурн е лишен от блясъка и могъществото на външните планети, както и от хуманността на личните. Повсеместно се счита, че му липсва чувство за хумор. Говори се, че носи ограничения, тежка работа и самоотричане. Дори неговата най-светла страна се свързва с мъдростта и самодисциплината на човека, погълнат от земни проблеми, за когото е възмутителна самата мисъл, че може да се забавлява от живота. Позицията на Сатурн по дом и по зодиакален знак обозначава областите на потискане на себеизразяването, където човек се сблъсква с трудности и се чувства ограничен. В много случаи Сатурн е свързан с болезнените ситуации, които видимо не са част от някаква наша слабост или недостатък, а просто „ни се случват“. Поради последното планетата е получила названието „Господар на кармата“. Този твърде потискащ етикет здраво се е залепил за Сатурн, въпреки че още най-старите предания убеждават, че той е Пазителят на Прага, ключарят при Портата, и че точно благодарение на него можем накрая да познаем себе си и така да постигнем цялостност, а оттам и свобода.“ с. 9-10
Както става ясно, подходяща тема за вътрешна работа през този месец е осъзнаване на различните форми на емоционална тазависимост и освобождаване от страховете, които те пораждат.
Други области, които ще срещнат попътен вятър, са изграждане на здрави его-граници и силен Аз, който може да удържа противоположностите в себе си без да се разпада.
Тук разбира се е и темата за мъдростта, която единствена помага да отчитаме двете страни на монетата и да разбираме коя част от дуалността е правилното нещо за нас, което да проявим в дадените обстоятелства.
И, ако случайно дойдат „болезнени ситуации, които просто ви се случват“, на всяка цена избягвайте мисли, които ви карат да се чувствате невинна жертва на несправедливи външни обстоятелства. Спомнете си, че зад всичко това има пръст Господарят на кармата. Затова вместо да се жалвате, че не е честно, си задайте въпроса кой е урокът, който учите и коя е вашата зона на отговорност.
И както казва Лиз Грийн, всъщност Сатурн не е лишен от чувството за хумор. Просто то се проявява, когато вече можем да се смеем сами над самите себе си. Затова Сатурновият черен хумор най-много ми харесва.
към следващата статия